Spring naar content

Kinderdialyse

Als uw kind nierfalen heeft, kan dialyse nodig zijn. Kinderen kunnen bij ons terecht voor peritoneale dialyse, hemodialyse en aferese. 

Behandelvorm

Pertioneale dialyse

Als uw kind moet dialyseren, is peritoneale dialyse (buikspoeling) vaak de meest geschikte vorm. Bij peritoneale dialyse werkt het buikvlies als filter. Met een slangetje wordt spoelvloeistof ingebracht in de buikholte. De dialyse vindt dus plaats in het lichaam.  Buikspoeling is goed in te passen in het dagelijks leven, omdat de behandeling thuis plaatsvindt. Vaak is het mogelijk dat uw kind ’s nachts dialyseert, zodat het overdag ‘vrij’ is en zoveel mogelijk zijn normale leven kan leiden.

Kiest u voor peritoneale dialyse voor uw kind, dan volgt u eerst een training. Daarnaast zijn er andere zaken waar u rekening mee moet houden.

Hemodialyse

Uw kind kan ook behandeld worden met hemodialyse. Hierbij wordt het bloed gezuiverd door een kunstnier door middel van een machine. Deze vorm van dialyse vindt dus plaats buiten het lichaam. Voor hemodialyse is een goede toegang tot de bloedbaan nodig (via een shunt of katheter). Om die reden is hemodialyse minder geschikt voor baby’s en peuters, omdat hun bloedvaten daar vaak nog niet geschikt voor zijn.

Kinderen kunnen voor hemodialyse in een dialysecentrum behandeld worden. Als dit het geval is, kan uw kind daar spelen en bezoek ontvangen. Ook kan school gewoon doorgaan. Lees er hier meer over.

Als het kind oud genoeg is, kan het ook kiezen voor thuishemodialyse. De nefroloog kan u hierover adviseren.

Emma Kinderziekenhuis

De afdeling kinderdialyse is onderdeel van het Emma Kinderziekenhuis van het AMC. We werken dan ook intensief samen met de nefrologen en ander zorgpersoneel van het Emma Kinderziekenhuis. Naast hemodialyse behandelen we op deze afdeling ook kinderen die een aferese behandeling nodig hebben.

Wil u meer informatie over kinderdialyse? Bekijk de informatie over nieren en dialyse bij kinderen van het Amsterdam UMC.

Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

AMC

Maandag t/m vrijdag 08.00 tot 21.00 uur    
Zaterdag 08.00 tot 16.00 uur 
Zondag 13.00 tot 21.00 uur  

Bezoekers die met de auto komen, kunnen het best in de parkeergarage P2 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond in het Q-gebouw (route 38). U meldt zich daar bij de Servicedesk. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Zij kunnen bij de Servicedesk een tijdelijke parkeervergunning halen.