Aferese
Dianet verzorgt dialyse in verschillende vormen. De handelingen die medewerkers hierbij verrichten kennen gelijkenissen met behandelingen voor andere ziekten of gezondheidsproblemen. Zodoende zijn sommige van onze dialyseverpleegkundigen gespecialiseerd in aferese.
Aferese is een techniek die wordt gebruikt bij de behandeling van hematologische en neurologische ziekten. De techniek wordt ook toegepast bij afstoting van een transplantaatnier. In dat geval heet de behandeling plasmaferese. Bij Dianet is aferese mogelijk op onze locatie in Amsterdam.
Aferese
Aferese is een techniek die toegepast wordt bij afstoting van een transplantaatnier, maar wordt ook gebruikt bij hematologische en neurologische ziekten. Dit omdat de techniek het mogelijk maakt zich op verschillende componenten in het bloed te richten. Naast het component plasma is het ook mogelijk om een wisseling te doen van rode bloedcellen bij bijvoorbeeld bij sikkelcelanemie. Verder kunnen ook witte bloedcellen worden verwijderd als er teveel witte cellen in het bloed zitten, die de bloedvaten dreigen te verstoppen.
Plasmaferese
Als u getransplanteerd bent en uw transplantaatnier wordt afgestoten, dan probeert uw nefroloog eerst of de afstotingsreactie met alleen medicijnen bestreden kan worden. Als dit niet het geval is kan de behandeling met plasmaferese geïntensiveerd worden. Bloed bestaat uit vier componenten: rode cellen, witte cellen, bloedplaatjes en plasma. Plasma is het water tussen de bloedcellen. Bij plasmaferese wordt het bloed gescheiden in plasma en bloedcellen door middel van een centrifuge. Het plasma met daarin de ziekmakende antistoffen (antistoffen die uw eigen afweer aanmaakt tegen de donornier) wordt vervangen door donorplasma of een andere vervangende vloeistof (albumine). De behandeling gaat dus om een uitwisseling van plasma.
De behandeling
Uw bloed wordt door een katheter of shunt uit uw lichaam gehaald en door een machine geleid, waar het gecentrifugeerd wordt. Daarna stroomt het weer terug naar u. Er zit ongeveer een grote kop koffie aan bloed in het apparaat. Uw eigen bloedcellen krijgt u terug en het plasma wordt uitgewisseld met een vervangende vloeistof. De behandeling duurt ongeveer twee uur. In deze tijd wordt tussen de drie of vier liter plasma gewisseld afhankelijk van uw gewicht en lengte. Plasmaferese ondersteunt de behandeling tegen afstoting. Samen met de behandeling met medicijnen wordt geprobeerd de afstotingsreactie te doorbreken, zodat de transplantaatnier behouden blijft en weer normaal gaat functioneren.
Toegang tot de bloedbaan
Om een plasmaferesebehandeling uit te voeren is een toegang tot de bloedbaan nodig. Die wordt verkregen door een katheter in te brengen in de hals. Deze katheter blijft zitten tot de behandelingen afgelopen zijn. Als u een goed werkende shunt heeft, kan die ook worden gebruikt.
Onze centra
Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam
020 888 8700
Amsterdam UMC, Locatie VUmc
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam
020 888 8700