Spring naar content

Aferese

Dianet verzorgt dialyse in verschillende vormen. De handelingen die medewerkers hierbij verrichten kennen gelijkenissen met behandelingen voor andere ziekten of gezondheidsproblemen. Zodoende zijn sommige van onze dialyseverpleegkundigen gespecialiseerd in aferese.

Aferese is een techniek die wordt gebruikt bij de behandeling van hematologische en neurologische ziekten. De techniek wordt ook toegepast bij afstoting van een transplantaatnier. In dat geval heet de behandeling plasmaferese. Bij Dianet is aferese mogelijk op onze locatie in Amsterdam.

Aferese

Aferese is een techniek die toegepast wordt bij afstoting van een transplantaatnier, maar wordt ook gebruikt bij hematologische en neurologische ziekten. Dit omdat de techniek het mogelijk maakt zich op verschillende componenten in het bloed te richten. Naast het component plasma is het ook mogelijk om een wisseling te doen van rode bloedcellen bij bijvoorbeeld bij sikkelcelanemie. Verder kunnen ook witte bloedcellen worden verwijderd als er teveel witte cellen in het bloed zitten, die de bloedvaten dreigen te verstoppen.

Plasmaferese

Als u getransplanteerd bent en uw transplantaatnier wordt afgestoten, dan probeert uw nefroloog eerst of de afstotingsreactie met alleen medicijnen bestreden kan worden. Als dit niet het geval is kan de behandeling met plasmaferese geïntensiveerd worden. Bloed bestaat uit vier componenten: rode cellen, witte cellen, bloedplaatjes en plasma. Plasma is het water tussen de bloedcellen. Bij plasmaferese wordt het bloed gescheiden in plasma en bloedcellen door middel van een centrifuge. Het plasma met daarin de ziekmakende antistoffen (antistoffen die uw eigen afweer aanmaakt tegen de donornier) wordt vervangen door donorplasma of een andere vervangende vloeistof (albumine). De behandeling gaat dus om een uitwisseling van plasma.

De behandeling

Uw bloed wordt door een katheter of shunt uit uw lichaam gehaald en door een machine geleid, waar het gecentrifugeerd wordt. Daarna stroomt het weer terug naar u. Er zit ongeveer een grote kop koffie aan bloed in het apparaat. Uw eigen bloedcellen krijgt u terug en het plasma wordt uitgewisseld met een vervangende vloeistof. De behandeling duurt ongeveer twee uur. In deze tijd wordt tussen de drie of vier liter plasma gewisseld afhankelijk van uw gewicht en lengte. Plasmaferese ondersteunt de behandeling tegen afstoting. Samen met de behandeling met medicijnen wordt geprobeerd de afstotingsreactie te doorbreken, zodat de transplantaatnier behouden blijft en weer normaal gaat functioneren.

Toegang tot de bloedbaan

Om een plasmaferesebehandeling uit te voeren is een toegang tot de bloedbaan nodig. Die wordt verkregen door een katheter in te brengen in de hals. Deze katheter blijft zitten tot de behandelingen afgelopen zijn. Als u een goed werkende shunt heeft, kan die ook worden gebruikt.

Onze centra

Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

AMC

Maandag t/m vrijdag 08.00 tot 21.00 uur    
Zaterdag 08.00 tot 16.00 uur 
Zondag 13.00 tot 21.00 uur  

Bezoekers die met de auto komen, kunnen het best in de parkeergarage P2 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond in het Q-gebouw (route 38). U meldt zich daar bij de Servicedesk. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Zij kunnen bij de Servicedesk een tijdelijke parkeervergunning halen.

Foto van buitenzijde locatie VUmc

Amsterdam UMC, Locatie VUmc
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van buitenzijde locatie VUmc

VUmc

Maandag t/m vrijdag: 7.30 – 21.30 uur
Zaterdag: 7.30 – 15.30 uur
Zondag: 8.30 – 16.30 uur

Bezoekers die met de auto komen, kunnen in de parkeergarage van P1 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond 0D. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Wanneer u zelf naar de dialyse komt, kunt u uw auto parkeren bij de hoofdingang op een invalide parkeerplaats. U legt dan onder uw voorruit een notitie met daarop: Dialyse.

Nieuws en verhalen