Spring naar content

Voorbereiding op peritoneale dialyse

Kiest u voor peritoneale dialyse (ook wel buikspoeling genoemd), dan volgt u eerst een training bij Dianet. Ook moet u misschien wat aanpassingen doen in uw huis. 

Training

Volwassenen

Als u kiest voor peritoneale dialyse, dan volgt u alleen of met partner een CAPD-training (buikspoeling overdag) bij Dianet. Deze training kan worden uitgebreid met een APD-training (buikspoeling ’s nachts). De training duurt ongeveer een à twee weken. Tijdens de training leert u hoe u een CAPD- of APD behandeling goed en veilig uitvoert. Ook leren we u wat u moet doen bij eventuele problemen. In de training oefenen we met verschillende probleemsituaties, zodat u goed voorbereid naar huis gaat. Er wordt getraind totdat u de behandeling zelfstandig kunt uitvoeren. De training volgt u op een van onze centra in Utrecht of Amsterdam.

Kinderen

Bij kinderen wordt meestal voor een APD-behandeling gekozen. Dat betekent dat uw kind ’s nachts dialyseert. Bij jonge kinderen geven we de training aan de ouders. Als uw kind daar klaar voor is, geven we de informatie aan het kind zelf. De training vindt plaats op de kinderdialyseafdeling van het AMC of op een speciaal daarvoor ingerichte trainingskamer in Amsterdam.

Huisaanpassingen

Wanneer u kiest voor CAPD, dan moet u de behandeling onder hygiënische omstandigheden kunnen uitvoeren. Dat betekent dat de ruimte waarin u de behandeling uitvoert schoon en netjes is. Ook moet u voldoende ruimte voor de opslag van dialysematerialen hebben. U kunt een aparte kamer inrichten waar u de wisselingen van de vloeistof kunt doen, maar dit is niet noodzakelijk.

Bij APD gelden dezelfde eisen als bij CAPD. Bovendien moet u bij deze vorm ook een geaard stopcontact hebben, die bij voorkeur is aangesloten op een aparte elektriciteitsgroep.

Kosten en vergoedingen

De dialysebehandeling wordt betaald uit uw basisverzekering. Daarnaast hebben patiënten die thuis dialyseren maandelijks recht op tegemoetkomingskosten (TKK). Dit is een vergoeding voor extra kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit, waterverbruik en het afvoeren van afval. Hiervoor zijn vaste bedragen vastgesteld die u kunt opvragen bij uw zorgverzekeraar.

Logistiek

Als u kiest voor deze vorm van dialyse krijgt u te maken met de logistieke dienst van Dianet. Vaste medewerkers bezorgen één keer in de twee weken op een afgesproken moment uw dialysematerialen.

U bestelt zelf uw producten. Van dit bestelproces krijgt u een instructie zodra u begint met thuis dialyseren. Daarnaast ontvangt u elk jaar een schema waar uw toekomstige bestel- en afleverdata op staan. Zo kunt u zien wanneer de volgende bestelling komt.

Behandelteam

De volgende zorgverleners maken deel uit van uw behandelteam:

  • Nefroloog
  • Dialyseverpleegkundige. Afhankelijk van uw behandeling is dit een verpleegkundige die gespecialiseerd is in hemodialyse of peritoneale dialyse.
  • Maatschappelijk werker
  • Diëtist