Spring naar content
14 maart 2024

Onderzoek bij Dianet: Renal Lifecycle trial en STOP HF in PD

Elk jaar, op de tweede donderdag van maart, is het World Kidney Day en staan we stil bij het belang van onze nieren en de gezondheid daarvan. Bij Dianet staat, naast het leveren van dialysezorg, onderzoek ook hoog in het vaandel. Daarom willen wij vandaag extra aandacht geven aan een mooi onderzoek waar Dianet aan meewerkt: Renal Lifecycle trial.

Het onderzoek

De Renal Lifecycle trial is een groot internationaal onderzoek, waarbij wordt onderzocht of het medicijn dapagliflozine, een SGLT2-remmer, het hart en de nieren kan beschermen van patiënten met een ernstige nierziekte. Uit eerdere grote onderzoeken is namelijk gebleken dat SGLT2-remmers (waaronder dapagliflozine) sterk kunnen beschermen tegen hart- en nierfalen. Deze beschermende werking wordt ook gezien bij nierfalen patiënten met een nierfunctie boven de 20%.

Onderzoekers van het UMCG in Groningen hebben de Renal Lifecycle trial opgezet. Dit is een dubbelblind onderzoek waarbij patiënten het medicijn óf een placebo krijgen. Wereldwijd doen in totaal 1500 patiënten mee. Dit zijn dialyse-, nier- en transplantatiepatiënten. Deze patiënten worden behandeld bij de 80 verschillende centra wereldwijd, zo ook bij Dianet.

Bij Dianet

Op dit moment onderzoeken we bij Dianet Amsterdam én Utrecht of dapagliflozine ook werkt bij patiënten die peritoneale dialyse (pd), oftewel buikdialyse of hemodialyse (hd) als behandeling krijgen. Micky Karsten, als arts-onderzoeker betrokken bij de Renal Lifecycle trial: ‘’De reden waarom het effect van dapagliflozine bij dialysepatiënten nog niet bekend is, is omdat het medicijn nog niet uitgebreid is onderzocht bij dialysepatiënten. Terwijl dit de groep is met de hoogste risico op hart- en vaatziekten.’’

STOP HF in PD

De STOP HartFalen bij Peritoneaal Dialyse (STOP HF in PD) studie is een onderdeel van de bovengenoemde Renal Lifecycle trial en wordt gefinancierd door de Nierstichting. De Projectleider van deze studie is tevens dr. Lily Jakulj van Dianet in Amsterdam. Een verminderde hartspierfunctie komt voor bij 40-70% van de dialysepatiënten. Vaak nog voordat mensen duidelijke klachten hebben die kunnen passen bij hartfalen. SGLT-2 remmers, waaronder dapagliflozine, verbeteren de hartspierfunctie onder andere bij patiënten met suikerziekte.

Karsten is tevens de coördinator van dit onderzoek en legt uit: “Bij 100 peritoneaal dialysepatiënten die meedoen met de Renal Lifecycle trial, wordt extra onderzoek gedaan naar de mogelijk beschermende werknig van dapagliflozine op het hart. Door middel van onder andere een echo van het hart, willen we tijdens de behandeling met het studiemedicijn de hartspierfunctie vervolgen. Daarnaast kijken we ook naar de conditie met een wandeltest en willen we het effect van het medicijn op het buikvlies onderzoeken door het verzamelen van uitloopvloeistof (dialysaat).”

Meer weten?

Wil jij meer weten over de studie?

Nieuws en verhalen