Spring naar content
02 mei 2023

Nieuw: Dianet Voedingskompas | Kaartspel voor diëtisten

Het dieet voor nierpatiënten is vaak behoorlijk ingewikkeld. Om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over het dieet en op een speelse manier inzicht te geven in de voedingswaarde van producten heeft diëtist Sylvia Overmeer spelkaarten ontwikkeld: het Dianet Voedingskompas. Hiervoor heeft zij subsidie ontvangen van de Nierstichting.

Foto van het kaartspel Voedingskompas van Dianet. Het spel geeft inzicht in de voedingswaarde van producten.

Wat is het Dianet Voedingskompas?

Het kompas bestaat uit kaartjes met foto’s van verschillende producten. Aan de ene kant staat de afbeelding, aan de andere kant staat hoeveel eiwit, zout, kalium of fosfaat in het product zit. Met deze kaartjes kun je op een eenvoudige manier de verschillende producten met elkaar vergelijken. Zit er in een banaan meer of minder kalium dan in een peer? En hoe zit dat met een mandarijn? Of hoeveel eiwit zit er in vla of yoghurt of kwark? En is gerookte zalm nu echt veel zouter dan verse zalm? Het spel is bedoeld om door de diëtist te worden gebruikt als een hulpmiddel bij de dieetvoorlichting. Het helpt u als patiënt om zelf de juiste keuzes te maken.

Binnenkort ook buiten Dianet

Als u dialyseert bij Dianet, dan heeft u deze kaartjes misschien al een keer gezien. Maar binnenkort worden ze ook beschikbaar gesteld aan diëtisten van andere dialysecentra in Nederland. Dan kunnen nog meer nierpatiënten op deze manier leren hun voeding in balans te houden. Bent u benieuwd of u ook spelend wijzer kunt worden over voeding en nierziekten met deze kaartjes? Vraag ernaar bij uw diëtist.

Meer weten over voeding? 

Nieuws en verhalen