Spring naar content

Hemodialyse

Bij hemodialyse worden afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd via uw bloed. Dat gebeurt met behulp van een filter (de kunstnier). Deze kunstnier is verbonden aan een dialysemachine.

Bij hemodialyse wordt u meestal drie tot vier keer per week aangesloten op de dialysemachine. Overtollig water en zout worden zo uit uw lichaam gespoeld. Ook raakt u hierbij afvalstoffen kwijt. Een behandeling duurt ongeveer drie tot vier uur. Hemodialysebehandelingen voeren we uit bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Bekijk onderstaande video van Nieren.nl om te zien hoe hemodialyse werkt.

Shunt of katheter

Voor hemodialyse is een goede toegang tot uw bloedbaan nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een shunt of een katheter. Deze zorgen ervoor dat er voldoende bloed uit uw lichaam door de kunstnier geleid wordt. De shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Een katheter is een kunststof buisje dat in een bloedvat wordt geplaatst.

Vormen van hemodialyse

Hemodialysebehandelingen kunnen plaatsvinden op een dialysecentrum, thuis of dichtbij huis in een dialysehub. Dialyseert u thuis, dan spreken we over thuishemodialyse.

Leven met dialyse

Dialyseren kan een grote impact hebben op uw leven en vrijheid. Het kan moeilijk zijn hier een weg in te vinden en vindt u het fijn om hier hulp bij te krijgen.  Zo is er een maatschappelijk werker voor psychosociale hulp of praktische zaken. Ook kan een diëtist u helpen met uw nieuwe voedingspatroon. U leest hier meer over bij leven met dialyse.

Vakantiedialyse

Ook als u dialyseert, kunt u op vakantie. Daar komt wel wat bij kijken, maar met een goede voorbereiding kunt u er gerust even tussenuit. Ook kunt u als gast dialyseren bij Dianet.

Vaak kunt u zelf de keuze maken tussen hemodialyse of peritoneale dialyse. Soms zijn er medische omstandigheden waardoor deze dialysebehandeling niet mogelijk is. Bespreek de opties samen met uw nefroloog.

Onze centra

Foto van het Gezondheidshuis in Utrecht

Gezondheidshuis
Bosboomstraat 1G
3582 KE Utrecht

030 880 8888

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van het Gezondheidshuis in Utrecht

Gezondheidshuis

Maandag t/m zaterdag: 7.30 – 22.00 uur

U kunt parkeren op de parkeerplaats van het Diakonessenhuis. Daarna gaat u naar binnen via de ingang in de glazen doorgang tussen het Gezondheidshuis en het Diakonessenhuis. Via de deur rechts komt u in de centrale hal, hier ziet u aan uw rechterhand de ingang van Dianet. U kunt zich melden bij de receptie.

Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

AMC

Maandag t/m vrijdag 08.00 tot 21.00 uur    
Zaterdag 08.00 tot 16.00 uur 
Zondag 13.00 tot 21.00 uur  

Bezoekers die met de auto komen, kunnen het best in de parkeergarage P2 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond in het Q-gebouw (route 38). U meldt zich daar bij de Servicedesk. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Zij kunnen bij de Servicedesk een tijdelijke parkeervergunning halen.

Foto van buitenzijde locatie VUmc

Amsterdam UMC, Locatie VUmc
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van buitenzijde locatie VUmc

VUmc

Maandag t/m vrijdag: 7.30 – 21.30 uur
Zaterdag: 7.30 – 15.30 uur
Zondag: 8.30 – 16.30 uur

Bezoekers die met de auto komen, kunnen in de parkeergarage van P1 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond 0D. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Wanneer u zelf naar de dialyse komt, kunt u uw auto parkeren bij de hoofdingang op een invalide parkeerplaats. U legt dan onder uw voorruit een notitie met daarop: Dialyse.

Dialysehub

Dialysehub Aalten

Koeweide 4
7121 EJ  Aalten

Meer informatie
Dialysehub

Dialysehub Aalten

Aalten is gelegen in de Achterhoek, in de buurt van Winterswijk en dicht bij de Duitse grens. De hub bevindt zich binnen MC Koeweide

Dialysehub

Dialysehub Amerpoort

Oirschotlaan 10
3704 HL  Zeist

Meer informatie
Dialysehub

Dialysehub Amerpoort

Deze dialysehub in Zeist is onder andere beschikbaar voor bewoners van zorginstelling Amerpoort

Dialysehub

Dialysehub Barneveld

Klaverweide 1
3773 AW  Barneveld

Meer informatie
Dialysehub

Dialysehub Barneveld

Dialysehub Barneveld is gesitueerd binnen zorgcentrum Norschoten in Barneveld.

Nieuws en verhalen