Hemodialyse
Bij hemodialyse worden afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd via uw bloed. Dat gebeurt met behulp van een filter (de kunstnier). Deze kunstnier is verbonden aan een dialysemachine.
Bij hemodialyse wordt u meestal drie tot vier keer per week aangesloten op de dialysemachine. Overtollig water en zout worden zo uit uw lichaam gespoeld. Ook raakt u hierbij afvalstoffen kwijt. Een behandeling duurt ongeveer drie tot vier uur. Hemodialysebehandelingen voeren we uit bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Bekijk onderstaande video van Nieren.nl om te zien hoe hemodialyse werkt.
Shunt of katheter
Voor hemodialyse is een goede toegang tot uw bloedbaan nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een shunt of een katheter. Deze zorgen ervoor dat er voldoende bloed uit uw lichaam door de kunstnier geleid wordt. De shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Een katheter is een kunststof buisje dat in een bloedvat wordt geplaatst.
Vormen van hemodialyse
Hemodialysebehandelingen kunnen plaatsvinden op een dialysecentrum, thuis of dichtbij huis in een dialysehub. Dialyseert u thuis, dan spreken we over thuishemodialyse.
Leven met dialyse
Dialyseren kan een grote impact hebben op uw leven en vrijheid. Het kan moeilijk zijn hier een weg in te vinden en vindt u het fijn om hier hulp bij te krijgen. Zo is er een maatschappelijk werker voor psychosociale hulp of praktische zaken. Ook kan een diëtist u helpen met uw nieuwe voedingspatroon. U leest hier meer over bij leven met dialyse.
Vakantiedialyse
Ook als u dialyseert, kunt u op vakantie. Daar komt wel wat bij kijken, maar met een goede voorbereiding kunt u er gerust even tussenuit. Ook kunt u als gast dialyseren bij Dianet.
Vaak kunt u zelf de keuze maken tussen hemodialyse of peritoneale dialyse. Soms zijn er medische omstandigheden waardoor deze dialysebehandeling niet mogelijk is. Bespreek de opties samen met uw nefroloog.
Onze centra
Gezondheidshuis
Bosboomstraat 1G
3582 KE Utrecht
030 880 8888
Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam
020 888 8700
Amsterdam UMC, Locatie VUmc
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam
020 888 8700
Dialysehub Aalten
Koeweide 4
7121 EJ Aalten
Dialysehub Amerpoort
Oirschotlaan 10
3704 HL Zeist
Dialysehub Barneveld
Klaverweide 1
3773 AW Barneveld