Spring naar content
04 mei 2022

Nut en noodzaak van niertransplantatie educatie

Nominatie Anna Reynvaan praktijkprijs voor Rachel Tolsma

Rachel Tolsma, Verpleegkundig Specialist van Dianet, heeft onderzoek gedaan naar de periode dat de patiënt wacht op de donornier. De wachtperiode is een zware periode voor de patiënt. Uit het onderzoek blijkt dat meer kennis het makkelijker maakt deze periode door te komen. Kennis en begeleiding, bijvoorbeeld over de anti-afstootmedicatie, draagt ook bij aan het behoud van de donornier na transplantatie Rachel heeft een oplossing gezocht om deze punten in de praktijk aan te pakken.

 

Meer kennis maakt het wachten draaglijker

Rachel heeft gekeken wat patiënten vinden van de bestaande begeleiding en hoe ze de periode op de wachtlijst ervaren. De meeste patiënten voelen zich onvoldoende begeleid. De wachtperiode is zwaar en onzeker, contact met een verpleegkundige en met patiënten in dezelfde situatie kan dat verlichten.

Rachel is daarom op zoek gegaan naar een oplossing. Uit onderzoek blijkt dat meer kennis, aangepast aan de patiënt, helpt om die periode aan te kunnen. Maar er zijn nog meer redenen om patiënten goed te informeren en begeleiden: meer kennis leidt tot langer behouden van de donornier. Rachel stelt voor om patiënten een vast aanspreekpunt te geven en de verpleegkundige een belangrijke rol te geven in het aanbieden van begeleiding en informatie. Hiervoor heeft Rachel met een multidisciplinaire projectgroep een niertransplantatie-educatieprogramma ontwikkelt. Dit programma bestaat uit modules en het onderwijs kan daarmee aangepast worden aan de behoeften van de patiënt, ook tijdens de wachtperiode. Het is dus echt toegespitst op de eigen behoeften. Zo kunnen patiënten goed voorbereid het leven met een nieuwe nier tegemoet zien.

Nieuwe aanpak al van start bij Dianet

Dianet is meteen aan de slag gegaan met deze nieuwe aanpak. Na een start met twee patiënten gaan  de Eerstverantwoordelijk Verpleegkundigen binnenkort dit programma breder aanbieden. Hierbij zal ook gekeken worden of de kennis bij de patiënt inderdaad toeneemt.

Anna Reynvaan praktijkprijs

Rachel heeft haar onderzoeksresultaten ingediend voor de Anna Reynvaan praktijkprijs. Deze prijs, van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN, is voor het beste verpleegkundige initiatief om patiëntenzorg te verbeteren. Op 12 mei wordt bekend wie de winnaar is. Dianet wenst Rachel veel succes!

Bekijk hoe Rachel haar onderzoek voorstelt: Anna Reynvaan Praktijkprijs – Rachel Tolsma – YouTube

Nieuws en verhalen