Spring naar content
05 maart 2024

Verplegingswetenschapper Ronald Visser: ”Onderzoek kan veel betekenen voor dialysepatiënten”

Een probleem heeft vaak meer dan tien oplossingen. Waar baseer je dan je aanpak op? Op wat je altijd gewend bent? Of op wetenschappelijk onderbouwde kennis? Verplegingswetenschapper Ronald Visser (57) pleit voor dat laatste. Begonnen als dialyseverpleegkundige, heeft hij zich sterk gemaakt voor meer verpleegkundig onderzoek binnen de dialysezorg. Bij Dianet krijgt hij de ruimte om verschillende onderzoeken uit te voeren.

“Artsen combineren onderzoek doen vaak met patiëntenzorg. Voor verpleegkundigen ligt dat lastiger. Binnen Dianet krijg ik die ruimte. Een deel van mijn tijd besteed ik aan opzetten en uitvoeren van onderzoek en verbeterprojecten. Daarnaast voer ik dialysebehandelingen uit. Die combinatie is prettig; ik kan zaken bij patiënten toetsen en krijg direct feedback of iets werkt. 

Zachte onderwerpen

Wetenschappelijk onderzoek heeft me altijd geïnteresseerd. Na mijn dialyseopleiding ben ik verplegingswetenschappen gaan studeren. Onderzoek van artsen is vaak medisch, terwijl verpleegkundig onderzoek de zachte kant van zorg belicht. Bijvoorbeeld hoe patiënten angst en pijn ervaren of hoe je ze kunt leren omgaan met veranderingen in levensstijl. Er is veel aandacht voor zelfmanagement: zo laat recent onderzoek zien dat technieken die ontwikkeld zijn binnen de oncologie om met chronische vermoeidheid om te leren gaan, ook heel goed toegepast kunnen worden bij dialysepatiënten.

Evidence based

Met het doen van onderzoek ondersteun ik collegaverpleegkundigen, zodat zij hun werk nog beter kunnen uitvoeren. Ik werk zoveel mogelijk evidence based. Op die manier doen we een interventie omdat het bewezen effectief is, niet omdat we het al jaren zo aanpakken. En er zijn genoeg onderwerpen die ik nog graag wil onderzoeken: gezondheidsvaardigheden en de invloed van laaggeletterdheid bijvoorbeeld.  

Waardevol onderzoek

Verpleegkundig onderzoek kan waardevol zijn voor dialysepatiënten. Er wordt veel medisch onderzoek gedaan, maar je vindt weinig verpleegkundigen met een masteropleiding op de werkvloer die onderzoek doen. Daardoor is er minder aandacht voor die zachte kant, terwijl die juist belangrijk is. Dialysepatiënten hebben vaak meerdere aandoeningen en een beperkte levensverwachting. Als hun kwaliteit van leven verbetert door onderzoek, kun je echt het verschil maken. ” 

Nieuws en verhalen