Spring naar content

Kinderdialyse: bezoek, spelen en naar school

Tijdens de kinderdialyse krijgt uw kind een hemodialysebehandeling en ligt uw kind aan de dialysemachine. Gelukkig is er op de afdeling genoeg te doen: uw kind kan spelen en bezoek ontvangen. Ook school kan gewoon doorgaan.

Tijdens de hemodialysebehandeling zit uw kind in een comfortabele dialysestoel. De allerjongsten zitten of liggen in een ledikantje of in de dialysestoel. Voor de behandeling wordt uw kind gewogen en nemen we de bloeddruk en hartslag op. Daarna sluit de verpleegkundige uw kind aan.

Tijdens de dialyse komt de verpleegkundige regelmatig langs en controleert de bloeddruk en hartslag. Verder brengt de arts elke dag een bezoek aan de kinderen op de afdeling. Na de dialyse wordt uw kind nogmaals gewogen en wordt gecheckt of bloeddruk en hartslag in orde zijn. Daarna kan het naar huis, naar school of terug naar de afdeling in het ziekenhuis.

Dialyseschema

Kinderen komen meestal twee tot zes keer per week naar de afdeling. Een behandeling duurt ongeveer 1 tot 4 uur. Uw kind dialyseert op vaste ochtenden en tijdstippen. Natuurlijk kan een wisseling van dag of tijdstip een keer voorkomen. In overleg bekijken we wat er mogelijk is.

Alle tijd en aandacht

De behandelingen zijn voor veel kinderen spannend. Onze verpleegkundigen nemen dan ook alle tijd. Ze luisteren en kijken goed naar wat uw kind nodig heeft. Vindt het bijvoorbeeld het aanprikken vervelend? Dan houdt de verpleegkundige daar rekening mee door bijvoorbeeld even te wachten, totdat uw kind aangeeft dat het goed is om verder te gaan. De pedagogisch medewerker kan ook begeleiden bij het aanprikken.

Bezoek

Als u meekomt met uw kind, kunt u tijdens de behandeling op de afdeling blijven. Ook broertjes en zusjes zijn welkom. Er is een apart hoekje waar u kunt zitten, wat kunt lezen en waar broertjes en zusjes kunnen spelen onder toezicht van de ouder of verzorger.

Spelen en ontspanning

Er is speelgoed en creatief materiaal aanwezig voor kinderen van alle leeftijden. Uw kind kan dus lekker spelen en creatief bezig zijn, ook al ligt het aan de dialysemachine. Broertjes en zusjes kunnen ook gebruik maken van het speelgoed. Er is gratis WIFI op de afdeling, zodat uw kind via een laptop of tablet spelletjes kan spelen of filmpjes kan kijken.

Naar school

Gaat uw kind naar de basis- of middelbare school? Dan volgt het tijdens de behandelingen onderwijs via de Educatieve voorziening van het Emma Kinderziekenhuis. Hier werken leerkrachten die lesgeven op de afdeling.

Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

AMC

Maandag t/m vrijdag 08.00 tot 21.00 uur    
Zaterdag 08.00 tot 16.00 uur 
Zondag 13.00 tot 21.00 uur  

Bezoekers die met de auto komen, kunnen het best in de parkeergarage P2 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond in het Q-gebouw (route 38). U meldt zich daar bij de Servicedesk. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Zij kunnen bij de Servicedesk een tijdelijke parkeervergunning halen.