Spring naar content

Voorbereiding op thuishemodialyse

Als u kiest voor thuishemodialyse (THD) is een goede voorbereiding belangrijk. Dianet helpt u daarbij. U krijgt training, onze technische dienst verzorgt aanpassingen in uw woning en ons logistieke team zorgt voor de bevoorrading van alles wat u nodig heeft. Op deze pagina vindt u meer informatie, ook over uw behandelteam.

Training: goed voorbereid thuis dialyseren

Voordat u thuis gaat dialyseren volgt u, alleen of met uw dialysepartner, een training. Zo kunt u straks veilig thuis uw behandelingen uitvoeren.

De training vindt plaats tijdens uw dialysebehandelingen in het trainingscentrum. Dit centrum is van Dianet of van één van de ziekenhuizen waar we mee samenwerken. Hoe de training er precies uitziet en hoe lang deze duurt, hangt af van de behandelvorm die u kiest, wat u kunt en wat u belangrijk vindt. We bekijken wat u daarvoor nodig heeft, denken met u mee en passen de training daarop aan. De training volgt u in uw eigen tempo. U leert onder andere hoe de machine werkt. En we bootsen verschillende situaties na, zodat u kunt oefenen en voorbereid bent op de praktijk.

Na de training

Vervolgens dialyseert u eerst overdag thuis. Gaat dat goed, dan kunt u eventueel kiezen voor een andere vorm, zoals ‘s nachts dialyseren of geheel zelfstandig. Voor deze vormen volgt u dan een aanvullende training.

Huisaanpassingen

Thuishemodialyse heeft gevolgen voor de inrichting van uw huis. De dialysetechnicus komt langs en maakt een plan wat er in huis wordt aangepast. Zo krijgt u onder andere een waterleiding met twee wasmachinekranen, een elektrazuil en een RO (apparaat voor waterbehandeling) in huis.

De apparatuur met alle benodigdheden die nodig zijn voor de dialysebehandeling krijgt u van Dianet in bruikleen.

Kosten en vergoedingen

De dialysebehandeling wordt betaald uit uw basisverzekering. Daarnaast hebben patiënten die thuis dialyseren maandelijks recht op tegemoetkomingskosten (TKK). Dit is een vergoeding voor extra kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit, waterverbruik en het afvoeren van afval. Hiervoor zijn vaste bedragen vastgesteld die u kunt opvragen bij uw zorgverzekeraar.

Logistiek

Als u kiest voor deze vorm van dialyse krijgt u te maken met de logistieke dienst van Dianet. Vaste medewerkers bezorgen één keer in de twee weken op een afgesproken moment uw dialysematerialen.

U bestelt zelf uw producten. Van dit bestelproces krijgt u een instructie zodra u begint met thuis dialyseren. Daarnaast ontvangt u elk jaar een schema waar uw toekomstige bestel- en afleverdata op staan. Zo kunt u zien wanneer de volgende bestelling komt.

Behandelteam

De volgende zorgverleners maken deel uit van uw behandelteam:

  • Nefroloog
  • Dialyseverpleegkundige. Afhankelijk van uw behandeling is dit een verpleegkundige die gespecialiseerd is in hemodialyse of peritoneale dialyse.
  • Regioteamleider (alleen bij thuishemodialyse)
  • Maatschappelijk werker
  • Diëtist