Spring naar content

Hemodiafiltratie

Hemodiafiltratie (HDF) is een vorm van dialyse waarbij meer afvalstoffen uit het bloed van nierpatiënten verwijderd kunnen worden dan bij hemodialyse (HD). Dat heeft te maken met de manier waarop het bloed in de kunstnier behandeld wordt. Er wordt meer vocht aan het bloed onttrokken, wat wordt vervangen door schone vloeistof. Op deze manier verwijdert hemodiafiltratie meer afvalstoffen dan hemodialyse.

Shunt of katheter

Voor hemodiafiltratie is, net zoals bij hemodialyse, een goede toegang tot uw bloedbaan nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een shunt of een katheter. Deze zorgen ervoor dat er voldoende bloed uit uw lichaam door de kunstnier geleid wordt. De shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Een katheter wordt in een bloedvat geplaatst en die kan worden aangesloten op de dialysemachine.

Leven met dialyse

Dialyseren kan een grote impact hebben op uw leven en vrijheid. Het kan moeilijk zijn hier een weg in te vinden en vindt u het fijn om hier hulp bij te krijgen.  Zo is er een maatschappelijk werker voor psychosociale hulp of praktische zaken. Ook kan een diëtist u helpen met uw nieuwe voedingspatroon. U leest hier meer over bij leven met dialyse.

Past hemodiafiltratie bij mij?

In onze centra dialyseren best veel patiënten op deze manier. Thuis is hemodiafiltratie niet mogelijk. Onze ervaring leert dat HDF niet voor iedereen een geschikte behandelvorm is. Zo is medisch gezien een goede vaattoegang nodig, waarbij uw bloedstroom voldoende hoog moet zijn. Ook moet u bereid zijn om voor voldoende dialyse uren (in ieder geval 3x 4 uur) naar een van onze centra te komen. Dat wil niet iedereen. Bespreek uw mogelijkheden met uw nefroloog.

Onze centra

Foto van het Gezondheidshuis in Utrecht

Gezondheidshuis
Bosboomstraat 1G
3582 KE Utrecht

030 880 8888

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van het Gezondheidshuis in Utrecht

Gezondheidshuis

Maandag t/m zaterdag: 7.30 – 22.00 uur

U kunt parkeren op de parkeerplaats van het Diakonessenhuis. Daarna gaat u naar binnen via de ingang in de glazen doorgang tussen het Gezondheidshuis en het Diakonessenhuis. Via de deur rechts komt u in de centrale hal, hier ziet u aan uw rechterhand de ingang van Dianet. U kunt zich melden bij de receptie.

Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 7
1105 AZ Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van locatie AMC van het Amsterdam UMC

AMC

Maandag t/m vrijdag 08.00 tot 21.00 uur    
Zaterdag 08.00 tot 16.00 uur 
Zondag 13.00 tot 21.00 uur  

Bezoekers die met de auto komen, kunnen het best in de parkeergarage P2 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond in het Q-gebouw (route 51). U meldt zich daar bij de Servicedesk. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Zij kunnen bij de Servicedesk een tijdelijke parkeervergunning halen.

Foto van buitenzijde locatie VUmc

Amsterdam UMC, Locatie VUmc
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

020 888 8700

Openingstijden en bereikbaarheid
Foto van buitenzijde locatie VUmc

VUmc

Maandag t/m vrijdag: 7.30 – 21.30 uur
Zaterdag: 7.30 – 15.30 uur
Zondag: 8.30 – 16.30 uur

Bezoekers die met de auto komen, kunnen in de parkeergarage van P1 parkeren. Dianet vindt u op de begane grond 0D. Voor patiënten gelden aparte afspraken voor parkeren. Wanneer u zelf naar de dialyse komt, kunt u uw auto parkeren bij de hoofdingang op een invalide parkeerplaats. U legt dan onder uw voorruit een notitie met daarop: Dialyse.

Nieuws en verhalen