Spring naar content

Leven met dialyse

Als u dialyseert, heeft dat een grote impact op uw leven en vrijheid. Het kan moeilijk zijn om hier een weg in te vinden. U kunt deze zaken dan ook altijd bespreken met de professionals uit uw behandelteam.

Voeding

Wat u eet en drinkt, heeft invloed op hoe u zich voelt en op uw conditie. Zeker als u voor langere tijd dialyseert. Met gezond eten voelt u zich vaak beter, zowel tijdens de dialyse als thuis.

Passend eetpatroon

Uw diëtist bekijkt met u wat u het beste kunt eten en drinken. De diëtist is gespecialiseerd in voeding voor patiënten met een nierziekte. U kunt er terecht met alle vragen over eten en drinken. Samen zoekt u naar een geschikt eetpatroon dat bij u past.

Contact

Als u onder behandeling bent bij Dianet heeft u regelmatig contact met de diëtist. In overleg maakt u afspraken hoe vaak u elkaar ziet of spreekt. Vragen kunt u, naast het consult, ook altijd stellen per mail of telefoon.

Luisterend oor

Naast emotionele en lichamelijke problemen, zijn er misschien praktische zaken waarbij hulp welkom is. De medisch maatschappelijk werker kan u hierbij ondersteunen.

Psychosociale hulp

De maatschappelijk werker ondersteunt bij psychische en sociale problemen. Bijvoorbeeld hoe u om kunt gaan met veranderingen in uw relatie en vriendschappen. Of met de emotionele stress die de ziekte teweeg kan brengen.

Praktische ondersteuning

Daarnaast zijn er praktische zaken waar u misschien hulp bij kunt gebruiken. Denk aan het regelen van thuiszorg of vragen over school en werk. De maatschappelijk werker is bovendien bekend met diverse regelingen en kan u doorverwijzen naar de juiste instanties.

Contact

Als u onder behandeling bent bij Dianet bezoekt de maatschappelijk werker u enkele weken na de start van uw behandeling. In dit gesprek vertelt zij wat zij voor u kan betekenen. Ook maakt u afspraken hoe het contact verloopt. Uiteraard kunt u altijd bellen of mailen met vragen of voor het maken van een afspraak.

Heeft u vragen over leven met dialyse? Of wil u in contact komen met een diëtist of maatschappelijk werker? Neem contact met ons op.