Spring naar content

Dialyse aan huis

Dianet biedt twee soorten dialysebehandelingen aan huis aan: hemodialyse en peritoneale dialyse. Bij hemodialyse aan huis spreken we van thuishemodialyse (THD). Dat betekent dat u kunt thuis dialyseren in uw eigen omgeving. 

Kiezen voor thuishemodialyse

Iedereen met een goede toegang tot de bloedbaan en een stabiele dialyse komt u in aanmerking voor hemodialyse aan huis. Vooraf denkt u na over de vorm: dialyseert u overdag of liever ‘s nachts? Met een dialysepartner of geheel zelfstandig? Voordat u start, volgt u een training. Daarin leert u hoe u de behandeling thuis kunt uitvoeren. Dat kan bij Dianet, of in één van de trainingscentra waarmee wij samenwerken. Uw woning wordt ook aangepast. Dat doen wij voor u.

Voordelen van thuis dialyseren

De voordelen van dialyseren aan huis is dat u meer regie in handen heeft. U kunt bijvoorbeeld dialyseren op een zelfgekozen moment en u bent minder afhankelijk van een ziekenhuis. Daarbij heeft u geen reistijd naar een centrum en dialyseert u in een vertrouwde omgeving.

Aandachtspunten

Wel zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Zo zijn er aanpassingen nodig aan uw woning, zodat u veilig kunt dialyseren. Daarnaast is de kans kleiner dat u in contact komt met lotgenoten.

Ervaring van Janneke Bresser

Meer weten over hoe medewerkers van Dianet u en uw naasten voorbereiden op thuishemodialyse?

Kiezen voor peritoneale dialyse

Buikspoeling voert u altijd thuis geheel zelfstandig uit. Eens in de zes weken komt u naar een van onze centra voor controle. Met de PD-verpleegkundige en de nefroloog overlegt u hoe de behandeling verloopt. Wilt u weten hoe de voorbereiding op peritoneale dialyse thuis eruit ziet? Dat vertellen we u graag!

 

Bent u benieuwd hoe onze patiënten het thuis dialyseren ervaren?

Lees de verhalen van Xander en Toine.

Nieuws en verhalen