Spring naar content

Dianet Symposium

Van ‘zorgen voor…’ naar ‘zorgen dat…’

Onze omgeving is in beweging. Zo zijn er door aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt steeds minder verpleegkundigen beschikbaar. En vraagt de maatschappij om passende zorg, zorg op de juiste plek én betaalbare zorg die voor iedereen toegankelijk blijft. Ziekenhuizen in Nederland geven hieraan op verschillende manieren invulling. Ook in de dialysezorg. Eén van de denkrichtingen is om de patiënt meer zelf te laten doen. Daarbij verschuift de rol van zorgprofessional van ‘zorgen voor…’ naar ‘zorgen dat…’. Dat inspireerde ons voor het thema van het Dianet Symposium op woensdagmiddag 13 november.

Thema: ‘Zelfstandigheid, waar ligt de grens?’

Zelfstandigheid past goed bij thuishemodialyse. Met succes trainen dialyseverpleegkundigen patiënten om solo of met partner zelfstandig thuis hun dialyses uit te voeren. Dit zou ook handvatten kunnen bieden om patiënten op dialyseafdelingen (op onderdelen) zelfstandiger te maken. Tegelijkertijd neemt de zorgzwaarte van dialysepatiënten toe. En betekent meer zelfstandigheid van patiënten niet automatisch minder inzet van dialyseverpleegkundigen. Iets wat, gezien de toekomstige schaarste, handig zou zijn. Hoe kijken we aan tegen die ‘zelfstandigheid van de patiënt’? Welke grenzen passen daarbij? En hoe zou technologie misschien nog kunnen helpen? Op dit soort vragen gaan we tijdens het symposium in.

Voor wie?

Het Dianet symposium richt zich op dialyseassistenten, dialyseverpleegkundigen, afdelingsleiders, maatschappelijk werkers, trainingsverpleegkundigen en nefrologen.

Programma Dianet Symposium

Het symposium start om 14.00 uur. Dagvoorzitter José Koemeester, relatiemanager bij Dianet, neemt het precieze programma van de middag met je door. Het programma bevat een plenaire bijdrage van dialyseverpleegkundige Catharien Schreuder en internist-nefroloog Jacobien Verhave over zelfmanagement op de dialyseafdeling van Rijnstate en een bijdrage van Jethro Geelen, eigenaar van InnovatieStarters.nl, die je meeneemt in de zorg van de toekomst en de kansen/uitdagingen van nieuwe technologie. Aansluitend gaan we uit elkaar in een carrousel en bezoek je in kleinere groepen drie workshops. Tegen 17.00 uur sluiten we het inhoudelijke gedeelte creatief af en is er gelegenheid om nog even na te praten met een (borrel)hapje en een drankje.

Jethro Geelen – ‘Toekomst van zorg: hoe innovaties de zorg veranderen’

“In een interactieve lezing neem ik jullie mee op een ontdekkingstocht door de nieuwste technologische ontwikkelingen die ons werk en de zorg ingrijpend veranderen. Van robotisering tot beeldzorg, van virtual reality tot slimme sensoren en artificiële intelligentie – deze innovaties bieden ongekende mogelijkheden, maar stellen ons ook voor nieuwe vragen. Hoe kunnen we deze technologieën benutten om de zorg te verbeteren? Samen gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven op jullie werk, met humor en interactie. Klaar om een sprong te wagen in de toekomst?”

Catharien Schreuder en Jacobien Verhave – ‘Zelfmanagement op de dialyseafdeling van Rijnstate’

“Presentatie over onze ervaringen met de brug-unit op onze dialyseafdeling in Rijnstate. De brug-unit is een pilot om zelfmanagementondersteuning te bieden aan startende nierpatiënten. Het is een soort introductiecursus voor hemodialyse. Met als sleutelbegrippen: patiëntgerichte zorg, passende zorg, eigen regie, educatie. De brug-unit maakt gebruik van de analogie van een vliegtuigreis om dialysepatiënten te begeleiden en voor te bereiden op hun nierfalenbehandeling. Deze aanpak stelt zowel de patiënt als de professional in staat om rollen en verantwoordelijkheden binnen het behandelingsproces beter te begrijpen.”

Carrousel: ‘Groene dialyse’

Dialyseverpleegkundige Wendy van Rossum en internist-nefroloog Susan Logtenberg vertellen over het onderzoek naar ‘groene dialyse’ waarin Dianet participeert. UMC Utrecht voert dit onderzoek uit vanuit KitNewCare. Een van de doelen is om de ecologische footprint van verschillende vormen van dialyse in kaart te brengen. Dianet focust daarbij op de thuisdialyse.

Carrousel: ‘Dialyseren dicht bij huis’

Op dialysehub Bosch en Duin dialyseren patiënten kleinschalig met begeleiding die past bij hun wensen. Dialyseverpleegkundige Erika Mackenbach en teamleider Linda Verhoeve leiden je rond.

Carrousel: ‘Jouw vak in de toekomst’

Wat betekenen de huidige ontwikkelingen in de (dialyse)zorg voor jouw vak(gebied) in de toekomst? In deze ronde sta je daar kort en creatief bij stil.

Inmiddels kijken we terug op een geslaagde inspirerende middag.
Vragen? Stel ze aan communicatie@dianet.nl