De ervaring van Anita Belt (dialyseert zelfstandig 's nachts)

Ik voel me veel beter na de dialyse

"Een paar jaar geleden ontmoette ik een vrouw die thuis dialyseerde. Zij was daar zó enthousiast over. Ik wilde dat ook. Gelukkig bleek het voor mij mogelijk. Ik dialyseer nu ‘s nachts en voel me een stuk beter dan toen ik in het centrum dialyseerde. Alleen daarom al is thuishemodialyse prettiger voor mij."

Training

Ik volgde de basis- en de solotraining, want ik dialyseer zonder partner. Beide trainingen vond ik best intensief. Ik ben behoorlijk eigenwijs, dus ik was het niet altijd eens met sommige beslissingen. Maar uiteindelijk heb ik de trainingen
goed afgerond en dialyseer ik vol vertrouwen.

Goede ondersteuning

Het is prettig dat ik altijd de hulp van Dianet kan inschakelen. Tot nu toe is dat maar een paar keer gebeurd. In die gevallen word ik altijd goed geholpen, ze nemen alle tijd. Meestal los ik de problemen zelf op, vaak is het iets kleins.
Mocht het alarm gaan en ik reageer niet op een telefoontje, dan wordt mijn mantelzorger automatisch ingeschakeld. Dat geeft mij als alleenstaande een gerust gevoel. Elke drie maanden komt de regioteamleider op bezoek. Ze controleert alles en we bespreken hoe het gaat.

Anita bereidt zelfstandig de thuishemodialyse voor
Anita bereidt haar hemodialyse thuis voor. (tekst loopt door onder de afbeelding)

Voorlichting

Hiervoor dialyseerde ik in het ziekenhuis. Daar was ik één van de weinige hemodialysepatiënten. Ik ben toen gevraagd om voorlichting te geven aan patiënten die zich in de fase van pre-dialyse bevinden. Ze waren onder de indruk van wat
ik vertelde. Ik denk omdat ik eerlijk ben: dialyse is geen pretje. Thuishemodialyse is een stuk beter, maar het is niet het paradijs. Het geeft veel voldoening om mensen voor te lichten over zoiets belangrijks en ingrijpends. Volgend jaar doe ik het weer!

Meer tijd met de honden

Het fijnste is dat je je eigen tijd kan indelen. Dat is belangrijk voor me, zeker omdat ik twee honden heb. Het is fijn dat ik meer tijd met ze kan doorbrengen. En dat zij niet meer drie dagen per week alleen thuis zijn. Een ander groot voordeel: ik hoef niet meer met de taxi. Dat scheelt veel gedoe. Soms mis ik de gezelligheid van het ziekenhuis. Maar ik ben veel liever thuis."

 

Gerelateerd